door Website Editor
•
2 maart 2020
De vaste gasten zal het niet ontgaan zijn dat het interieur van restaurant de Portier onlangs een opvallende interieurverandering heeft ondergaan. Sinds de opening in 2015 zijn de tafels en stoelen druk bezet geweest en dan is het onvermijdelijk dat er iets moet gebeuren om het comfort op hetzelfde niveau te houden. Toch was dat niet de enige reden voor de vernieuwing. Er blijkt vooral een hoop adrenaline en hartstocht achter te zitten. Hoe dat zit? Lees maar… Bij restaurant de Portier is alles altijd in beweging en kijkt men graag vooruit. Soms lopen ze ook voorop, maar dat vinden ze bij de Portier zelf niet zozeer een verdienste als wel hun tweede natuur. Met bijna veertig jaar horeca-ervaring is ‘verfijnd genieten van drank en spijs’ dan ook letterlijk een manier van leven geworden. “Bij de Portier kom je niet eten, bij de Portier ga je een avond uit,” aldus Francien Streng, mede-eigenaar van het stijlvolle restaurant in het monumentale Nijmeegse pand aan het Kelfkensbos in Nijmegen. Ik spreek Francien vandaag samen met interior designer Petri van Dinther van P&A Fashion Group die zowel verantwoordelijk is voor de recente make-over als voor de inrichting van het eerste uur. We zitten – uiteraard met een heerlijke cappuccino – in de sfeervolle ruimte boven het restaurant waar ook met regelmaat wijnproeverijen worden gehouden en ik word direct hebberig als ik er de vele lekkere wijnen uitgestald zie staan. Maar al snel word ik weer teruggevoerd naar het levendige gesprek dat zich tussen Francien en Petri ontvouwt. Twee handen op één buik De ondernemende vrouwen blijken elkaar al erg lang te kennen. In de jaren negentig van de vorige eeuw werkte Petri enige tijd in de bediening van dat andere welbekende restaurant Grut aan de Berg en Dalseweg. Destijds een initiatief van Francien en haar man Ruth Bisseling die het restaurant in 1980 samen met zijn toenmalige compagnon opstartte. “Eind vorige eeuw klinkt opeens wel heel erg lang geleden,” lacht Petri, ”maar het klopt en sindsdien woon ik ook nog steeds boven de Grut.” Het mag dan lang geleden zijn, de tijd heeft bepaald niet stil gestaan rondom de ambities van zowel Petri als Francien en Ruth. Achtereenvolgens opende het horecakoppel – al dan niet in samenwerking met anderen – het eveneens Nijmeegse restaurant het Savarijn en jaren later het daarboven gelegen Hotel Hertogplein. Beide hebben ze inmiddels van de hand gedaan, hetgeen ook geldt voor het aan de Maas gelegen Veerhuis in Oeffelt en de Altena in Oosterhout, het laatste restaurant dat ze bestierden voor De Portier ruim vier jaar geleden zijn deuren opende. “Ruth en ik misten Nijmegen nogal,” legt Francien uit, “en omdat onze hoofden qua culinaire en andere gastvrije ideeën nu eenmaal nooit stilstaan, lag het voor de hand terug te keren naar Nijmegen. Eerst met ons hotel en korte tijd later hier in het voormalige Poortwachtershuys.” Tussendoor blijken ze ook nog het in de benedenstad gelegen restaurant Plaats 1 gerund te hebben, hoor ik. Stilzitten is er echt niet bij geweest. “Nee,” beaamt Francien, “dat zit er bij mij niet in. Bij Petri trouwens ook niet en daarin vinden wij elkaar natuurlijk.” Petri, die eerder al het door Booking.com gelauwerde Hotel Hertogplein had ingericht, vult aan: “Francien en ik zijn echt twee handen op één buik en hoewel we beiden in ons vak doorlopend bezig zijn met stijl en smaak, zijn we vooral ook heel praktisch ingesteld.” Toen de Altena was verkocht en de Portier met de aanbouw van een prachtige serre nog volop in de steigers stond, richtte Petri samen met Francien het tijdelijke pop-uprestaurant op een boot aan de Waal in. “Nee, stilzitten was inderdaad geen optie,” bevestigt Petri. “Want ook de nieuwe eigenaars van de Altena wilden hun nieuwe interieur graag door mij laten realiseren.”